Co znamená slovo microgreens?

Microgreens neboli mikro zelenina je označení pro malé rostlinky, které se sklízí brzy poté, co se objeví první lístky. Jedná se tedy o stádium následující po klíčcích či výhoncích a předcházející mladé rostlině. Jejich výška nebývá větší než 10 cm – čím bude rostlina menší, tím bude její chuť intenzivnější.

Protože obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, řadíme ji mezi superpotraviny. Oproti dospělým jedincům obsahuje až 40ti násobné množství těchto výživných látek, což z ní dělá střed zájmu pro lidi zaměřené na zdravý životní styl a výživu. Mimoto – malé lístečky skvěle vypadají na talíři jako ozdoba hotových jídel (přesně v duchu rčení třešnička na dortu). Jednotlivé druhy se pak liší také chutí, takže i v tomto směru mohou doladit jídlo.

Microgreens lze pěstovat z mnoha různých druhů zeleniny, bylin a dalších rostlin. Podle jednotlivého druhu jejich velikost dosahuje 2,5-10 cm (stonky včetně listů). Sklizeň se provádí těsně nad půdou pomocí nůžek či ostrého nože v období 10-14 dní od zasetí.

vegetable-plot-794571_960_720

Ačkoli bývají microgreens často připodobňovány ke klíčkům, nejedná se o to samé. Klíčky jsou semena, která klíčí ve vodě a konzumují se celá. Mikro zelenina se pěstuje v půdě a konzumuje se pouze její nadzemní část – tedy bez kořenů. Společnou vlastností obou zůstává vyšší obsah vitamínů, minerálů a fytonutrientů (dodávají na chuti) oproti dospělé zelenině.

green-2551467_960_720

Skladování microgreens pro delší životnost je ideálně při teplotě 8-9 °C. Při této teplotě se zastaví jejich vývoj a my získáme 7-14 dní navíc, abychom je stihli zkonzumovat. Pokud je necháme při pokojové teplotě, nevadí. Musíme ale počítat s tím, že je třeba občasná zálivka a sklízet budeme trochu větší rostlinky.

Pokud by vás zajímalo, zda po sklizni můžeme očekávat, že semínka znovu dorostou, odpověď zní, že ne. Proto sklízejte co nejvíce u kořenů, aby bylo maximálně využito všech dostupných vitamínů. A co se zbytkem? Vraťte jej přírodě buď přímo nebo prostřednictvím kompostu.

Published by